maandag 6 december 2010

De eerste dagen, olijven plukken

Maandag 22 november
Wat buiten bij daglicht het eerste opvalt is de vulkaan de Etna met besneeuwde hellingen, hoog boven het landschap uitstekend tot een uiteindelijke hoogte van ruim 2900 meter. Soms verscholen in hoedvormige wolken dan weer liggend in het volle zonligt. Steeds verrassend steeds weer anders. Voor vlakkelanders en onder zeeniveau bewoners een majestueus beeld.

Het begin van een 2 wekelijks ritueel. Opstaan om ca. 7.45 uur, ontbijten om 8.30 uur, aanvang werkzaamheden al gauw om 9.45 uur. Middageten om 14.30 uur, werken tot ca. 17.00 uur en avondeten om ongeveer 21.30 uur.
Het landschap wordt volledig gedomineerd door de Etna. In het landschap een aaneenschakeling van terrassen die door lavablokken worden opgebouwd, waarop hoofdzakelijk druiven en olijfbomen zijn aangeplant. De olijfbomen staan verspreid over een aantal verspreidde terrassen. Lopend naar boven klimmend over de lavamuren en terrasmuren bereiken we onze bestemming. Grote en kleine olijfbomen wisselen elkaar af. Onder de bomen worden grote zeilen gelegd. De olijven worden met de hand geplukt of als ze in trossen voorkomen gewoon van de takken 'geharkt' met kleine handharken. Ladders helpen ons om de hogere delen van de boom te bereiken. De opbrengst verschild erg per boom van enkele olijven bij kleine bomen, tot bomen waar we met 4 mensen wel 1,5 uur over doen om hem (bijna) leeg te plukken. De oogst wordt in zakken verzameld en laten naar beneden gedragen.




Deel van de dagoogst

 Ondertussen genieten we van een weldadig zonnetje, armen bloot en zonnecreme in de beurt. Na zo'n 2-3 uur komt Raphaël ons verblijden met water, appels en mandarijnen. De oogst blijkt na een aantal dagen plukken, als al Sergio's bomen zijn leeg geplukt, zo'n 360 kg te zijn














Olijven van verschillende plumage 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten